Geachte wethouder, Beste Evert,

Ik woon nu ruim 7 jaar in Hellevoetsluis en met veel plezier. Al die jaren was er niks aan de hand. En daarmee bedoel ik ook echt niks. Of ik heb het niet meegekregen, dat kan ook. Ik ben niet iemand die tijdens de Vestingdagen (bestaan ze nog eigenlijk?) de drukte opzoekt en naar fluitende stoomwalsen gaat kijken. Het trekt niet echt mijn interesse. Het winkelcentrum Struytse Hoeck is voor mij op zaterdag ook verboden zone. Veel te druk en die drukte kan je alleen maar ervaren als je eerst 3 kwartier met je auto rondrijdt opzoek naar een parkeerplek. Ja, je kan ook gaan lopen. Maargoed dan moet je alles weer mee naar huis zeulen. Openbaar vervoer? Sorry ik heb ook geen OV-chipkaart. Ondingen!

Nee ik vertoef liever op een zonnige dag langs het Haringvliet. Genieten van het uitzicht over het water, de verschillende soorten watervogels (al dan niet voorzien van zwemvliezen), de geur van vers gemaaid gras, lekker wandelen met mijn hond en af en toe een lekkere duik in het water. Heerlijk! Het is hier goed toeven in Hellevoetsluis. Ja echt waar! Ik ben een trotse import Hellevoetse en zal iedereen ook aanraden om vooral in Hellevoetsluis te komen wonen.

Maargoed ik dwaal af Evert. Ik noemde het net al, “hond”. Daar begon het. Vorig jaar reden er ineens veel politieagenten over de Struytse Zeedijk. Ik was altijd in de veronderstelling dat het een fietspad was, maar onze dienders mogen daar ook met de auto rijden. Wat ze daar deden? Mensen bekeuren die hun hond los lieten lopen. Ja echt, ik maak geen grapje. Maargoed als politicus zal jij dat wel beter weten. Jullie verzinnen dat soort dingen. En daar wringt bij mij ook de schoen.

Zomaar uit het niets verschenen daar ineens van die bordjes. Iets met een hondenuitlaatzone ofzo. In het begin kon ik er wel om lachen. Iedere dag was er weer een ambtenaar van groenvoorziening bezig die bordjes te verplaatsen. Het leek wel een dynamische hondenuitlaatzone. (mooi Scrabblewoord trouwens vind je niet?) Die bordjes waren inmiddels al zo vaak van plek veranderd, dat de meeste hondenbezitters er niks meer van snapten. Zelfs de mannen en vrouwen in blauwe pakken met hun bonnenboekje bleven weg. De rust was wedergekeerd. Alles was weer bij het oude. Iedereen blij, op een paar lelijke bordjes na. Niet dat mijn hond het wat interesseert hoor, die loopt alleen zijn snuit achterna en tilt hier en daar zijn poot op. Sorry soms ook bij zo’n bordje trouwens. Vind je toch niet erg hè Evert?

Van de week viel ik echter in de ene verbazing na de andere. Iets of iemand was op het idee gekomen, om de mooie waterkant te ontsieren met hekjes. Eerst hadden we bordjes, nu ook hekjes. En geen kleine hekjes, nee echt van die hele hoge. Veel te hoog om als hordenloper op te oefenen trouwens. Wat kosten die hekjes Evert? En wat is het nut? Ik denk dat ik het al weet. Hellevoetsluis heeft geld nodig. Onze dienders gaan meer bonnen uitschrijven, om daarmee hun periodiek veilig te stellen. En de bevolking zit opgescheept met afzichtelijke hekjes, die een mooi stukje natuur (daar mogen we trots op zijn!) verpesten.

Ik schreef het net al. Ik zou iedereen aanraden om in Hellevoetsluis te komen wonen, maar Evert ik denk er nog even over na als je het niet erg vindt. Het laatste jaar neemt de betutteling toe. Dat baart mij zorgen. Wat is het volgende punt op de agenda?

3 replies to “Geachte wethouder, Beste Evert,”

 1. tjah, ik denk dat ik hier volkomen bij aansluit,…

  Ook ik woon nu 10 jaar hier echt import en nu ga ik weg, helaas maar de laatste 3 jaar was het echt waardeloos in Hellevoetsluis,…

  Ik heb er ook echt 7 jaar met plezier gewoond en genoten van de omgeving,….
  Ook ik heb een hond, en ik durf nauwelijks de riem nog af te doen bij mijn hond, ik weet niet meer waar het wel mag en waar niet maar dat je woedende bewoners achter je aan krijgt, blauw pakken met bonnen boekjes, omdat je hond los loopt, laat maar het plezier is al weg……

  Volgende punt op de agenda, ik weet het wel …

  Hoe houden we de leegloop tegen van Hellevoetsluis?
  Criminaliteit neemt toe, hoe houden we dat tegen?
  Of is het weer , De beste hondenbezitter moet de kist vullen want we hebben geen geld? De hekjes waren toch te duur.nl

 2. Ik ben nu een gewaarschuwd mens. Ik heb al dat moois nog niet mogen aanschouwen.Ik ben het met de beide dames eens.
  Het begint een beetje een zielige vertoning te worden. Het is allemaal ook zo dubbel. De paarden, die gaan gewoon door met het bevuilen, en daar verschijnen geen dure glimfolders over en geen ruiterpaden of routes, die mogen overal komen, misschien is dat een goed volgend punt voor op de agenda. De katten die gebruiken met zijn allen je tuin als toillet. Daar mag je niets van zeggen, want ach die katten die kun je het niet aan doen om binnen te zitten. Honden kun je ook niet aan doen om op commando een grote boodschap te moeten doen en niet meer los te kunnen lopen. Laat de gemeente liever er voor zorgen dat het weer prettig wonen wordt in Hellevoetsluis, zonder al die stoere mannen in het blauw. Zet die liever in als het echt “stoer” wordt, ‘s nachts in de weekends, als de dronken jeugd luid schreeuwend de boel weer verziekt en dronken rond scheurt. Ik zou wel eens één weekend gewoon
  ‘s nachts door willen kunnen slapen.Aan de plek zelf ligt het niet, het Haringvliet is schitterend en elke dag anders, het ligt aan het beleid.
  Verhuizen, een heel goed plan.
  Wil de laatste blauwe pet het licht uit doen….

 3. Met veel plezier woon ik ook in hellevoetsluis en geniet echt van de natuur in de buurt van de winkels enz. dus ik kan me in bovenstaand echt herkennen.
  Echter, en ik betrek dit tot mezelf kan ik persoonlijk wel het gemeente beleid waarderen betreffende de nieuwe “honden” regelgeving.
  Ik vind het persoonlijk niet fijn als ik door een loslopende hond benaderd word. ik denk dat ik die mening mag heben.
  daar het in nederland per wet verboden is honden los te laten lopen binnen de bebouwdekom is dit niet echt heel vreemd. echter kan ik het me als Niet honden bezitter voorstellen dat je je hond ook lekker even wil laten losrennen.
  moeilijk dus. het komt er dus op neer dat er best losloopplekken mogen zijn en er ook moeten zijn. ruime mooie velden (ook bij de zeedijk bijvoorbeeld.
  het opruimbeleid betreffende hondenpoep moet zeer goed gehanteerd worden (sorry mijn mening) ik ben van meening dat als een hond op straat poept dit ook opgeruimd moet worden! niemand wil toch in de “poep” stappen. eigenlijk best logisch.
  maar daar gelaten honden uitlaatroutes vind ik een pracht idee (geen opruim plicht) simpel en ik weet niet of het werkt maar dat heeft te maken met of iedereen zich aan de “wet” houd.
  als ik het dus goed begrijp is er een opruimplicht buiten de routes? lijkt ,me een goed idee dat daarbuiten gewoon opgeruimd wordt.
  lieve honden bezitters. leef je in bij mensen met geen hond. netzoals ik me inleef in mensen die wel een hond hebben.
  op deze manier beleef ik als hellevoeter nog meer plezier aan onze gemeente.

  leven en laten leven

Leave a Reply