Ich war ein Berliner

·

Een willekeurige vrijdag in maart. 8 uur in de ochtend op Schiphol-Oost. Tijd voor het ultieme social media uitje. Met 100 personen naar Berlijn op kosten van onze nationale vliegtuigmaatschappij KLM.

En daar sta je dan ineens na een uurtje vliegen op Berlijn Tegel Airport. Niet veel later bevind je je ook daadwerkelijk in één van de meest trendy (mag ik dat zeggen? ja dat mag) steden van de wereld. Ook een stad met een bijzondere geschiedenis. Ooit in twee delen verdeeld, zoals zo mooi bezongen door Klein Orkest in “Over de Muur”. De stad waar John F. Kennedy ooit de bekende uitspraakIch bin ein Berliner” uitsprak. Berlijn heeft wat magisch.

Hoewel Berlijn nu één grote stad is waar iedereen in vrijheid leeft, betrap ik mezelf er toch telkens weer op dat ik denk “ben ik nou in Oost- of West-Berlijn?“. Het barst er van de toeristen. Ik denk dat de meeste alleen maar komen kijken naar de voormalige scheiding tussen Oost en West, maar Berlijn ademt ook cultuur. Op zaterdagochtend besluit ik een fiets te huren en lekker op pad te gaan. Voor een grote wereldstad is Berlijn een heerlijke fietsstad. Zeker een aanrader!

Op vrijdagmiddag zei de gids tijdens de bustour al: “Iedereen is een Berlijner als je in Berlijn bent“. Na deze bijzondere ervaring, mag ik dus met trots zeggen “Ich war ein Berliner!” Tot gauw Berlijn!

One response to “Ich war ein Berliner”

  1. Jaaroverzichtje: Dit was mijn 2011! – chantalcoolsma.nl

    […] alweer in 2011? Hoogtepunten, dieptepunten en onzin. De nieuwjaars strandwandeling, Met KLM voor nop naar Berlijn, het overlijden van mijn lieve Tigo, stem laten horen op de Dam, #twitterlunch, nieuwe […]

Leave a Reply