Fietsknooppunten, kent U die uitdrukking?

Zoals de meesten wel weten, ga ik graag op uit met mijn racefiets. Hier in de regio weet ik de weg wel. Maar hoe doe je dat als je een langere rit maakt en je hebt niet de beschikking over een fietscomputer met navigatie? Om te voorkomen dat ik als een bezetene rond ga rijden en weer op een punt uit te komen waar je 27 minuten daarvoor ook was, gebruik ik fietsknooppunten.

Ik heb mijn iPhone op mijn fiets door middel van een Topeak Ridecase. Natuurlijk kan ik de navigatie op mijn iPhone gebruiken, maar die is vaak niet echt handig voor fietsers. Daarnaast slurpt zoiets je batterij leeg. Zeker als je ook nog een app hebt draaien waarmee je je rit vastlegt.

Van te voren bepaal ik voor mezelf een afstand en steek ik een natte vinger in de lucht (je kan ook op Weeronline.nl kijken uit welke richting de wind komt). Vervolgens bepaal ik welke kant ik het beste op kan fietsen zodanig dat ik het beste kan profiteren van de wind. Of als je het echt moeilijk wil maken, begin je met wind mee en zorg je dat je tegen de wind in naar huis moet. Extra uitdaging!

FietsknooppuntenVia een site als fietseropuit.nl zet je eenvoudig en snel een leuke route uit. Kies je beginpunt en klik de fietsknooppunten aan waar je langs wil fietsen. Dat resulteert in een overzicht met getallen. Even een screenshotje maken en op je iPhone zetten. Zo rij je makkelijk op onbekend terrein van het ene fietsknooppunt naar het andere. (mits de bordjes niet ontbreken, dat gebeurt soms weleens helaas) Ik moet zeggen dat het heerlijk rijden is. Bordjes staan meestal erg goed aangegeven. Dat houdt het tempo er lekker in.

Zitten er ook nadelen aan? Ja soms wel. Zo kwam ik laatst terecht op een fietspad wat dus echt een zandpad was. Niet echt lekker rijden op je racefiets. Mits je ook van veldrijden houdt. Dat dan weer wel!

%d bloggers like this: