Wielrenners draag een helm!

Tijdens mijn ritten op mijn racefiets, kom ik iedere keer weer wielrenners tegen die zonder helm fietsen. Iedere keer weer denk ik: “Joh zet een helmpje op je hoofd!”. En er zijn er vast die vinden dat ze er dan uitzien als een paddestoel uit Super Mario. Lekker boeiend. Het gaat om je veiligheid, dus wielrenners draag een helm! Ik zal je vertellen waarom.

Afgelopen voorjaar reden we met een klein groepje een tourritje naar Zeeland. Iets meer dan 100km op en neer. Het weer was lekker. Zonnetje, niet al teveel wind. We reden op een polderweggetje en ik reed achterin in de groep. Keek een beetje om me heen en lette even niet op. Met mijn voorwiel tikte ik het achterwiel van mijn voorganger aan. Binnen een seconde schoof ik op mijn zij over het asfalt. Eigen stomme schuld. Let dan ook op.

Schaafwonden op rechterbeen, elleboog, gekneusde duim. Gelukkig bleef het daarbij. Ik droeg een helm. Toen ik viel raakte ik hard met mijn hoofd het asfalt. De afdruk van mijn helm stond aan de rechterkant van mijn hoofd. Je kon precies zien waar de rand zat. Instinct van een wielrenner: fiets checken. Alles ok? ‘Rijden mensen!’

Weken later check ik thuis mijn helmpje. Aan de buitenkant zag hij er nog prima uit. Maar toen viel me de binnenkant op. Er zat een flinke scheur aan de binnenkant. Oeps! Daar heb ik dus weken mee rondgereden. Ineens realiseerde ik me dat deze helm misschien wel mijn leven gered heeft. Zo’n scheur in mijn schedel had ik wellicht niet overleeft. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Zeg nou niet ‘ik rij prima, ik val nooit!’ Je kan zomaar door een steentje of iets dergelijks tegen het asfalt kwakken. Wat je als laatste in je leven kan zien? Ik heb in ieder geval onderstaand beeld in mijn geheugen geprent staan. Ik zie nog zo voor me hoe ik vanaf deze hoogte het asfalt bekeek. Al was het maar voor een fractie van een seconde.

Wil je dat risico echt lopen? Denk na, zet een helmpje op je hoofd!

Leave a Reply